vrijdag 3 juli 2020

Mexicaanse Maissalade Esquites




Gebarbecuede maiskolven zijn lekker, maar wat lastig om beschaafd te eten. In dit recept zijn de korrels losgesneden en 'geschroeid' in een heel hete pan. Ik heb hiervoor mijn ijzeren wok op hoog vuur verhit en de korrels tegen de hete bodem en de wand geplet.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels (30 ml) plantaardige olie
  • 4 verse maïskolven, korrels losgesneden. (zie hier hoe je dat doet)
  • zout
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 60 g feta of Cotija-kaas, fijn verkruimeld
  • 1/2 kop fijngesneden lente-uitjes, alleen groene delen
  • 1/2 kop verse korianderblaadjes, fijngehakt
  • 1 jalapeño peper, zonder zaadjes en steel, fijngehakt
  • 1 tot 2 middelgrote teentjes knoflook, geperst of geraspt (ongeveer 1 tot 2 theelepels)
  • 1 eetlepel vers sap van 1 limoen
  • Chilipoeder of hete chilivlokken, naar smaak


Bereiding:

  1. Verhit olie in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag of wok op hoog vuur. Voeg maïskorrels toe, breng op smaak met zout, roer een of twee keer en bak zonder te bewegen tot ze aan één kant geroosterd zijn, ongeveer 2 minuten. Schep de maïs om, roer en herhaal tot het aan de tweede kant bruine randjes heeft, ongeveer 2 minuten langer. Blijf omscheppen totdat de maïs overal goed is geroosterd, in totaal ongeveer 10 minuten. Doe over in een grote kom.
  2. Voeg mayonaise, kaas, lente-uitjes, koriander, jalapeño, knoflook, limoensap en chilipoeder toe en meng. Proef en pas kruiden aan met zout en meer chilipoeder naar smaak. Serveer onmiddellijk.

De verse mais zonder deze eerst te grillen. Was ook lekker, maar niet zo lekker als de gegrilde mais.

Geen opmerkingen: