zaterdag 22 januari 2011

Karnemelksaus met speklapjes

Toen ik nog in Zutphen werkte, hoorde ik regelmatig enthousiast over karnemelksaus vertellen: voor over de aardappelen of bruine bonen, of over de kropsla (getsie). Omdat mijn thuisproever ook al smulde van de  amouretttes, heb ik het na zo'n 10 jaar aangedurfd. Voor over een restje spruitjes stamppot.

Ingrediënten voor 2 personen:
1 speklap
1 grote ui
25 gr boter
4 dl karnemelk
1 eetlepel bloem
beetje water
zout
Bereiding:
  1. Snij het zwoerd van de speklap, snij het vlees in kleine blokjes en bestrooi het met peper en zout.
  2. Snipper de ui fijn.
  3. Smelt de boter in een koekenpan en bak hierin de spekblokjes.
  4. Voeg er, als ze bijna gaar zijn, de klein gesneden ui aan toe. Laat ondertussen sudderen.
  5. Giet de karnemelk in een (steel)pan.
  6. Maak een papje van de bloem met een beetje water en voeg dit aan de karnemelk toe.
  7. Breng alles al roerende aan de kook en als het dik genoeg is, de gebakken ui en spek toevoegen. Roer nog even door.
Wat moet ik ervan zeggen? Lekker als je op het land hebt gewerkt. Er is nog een beetje over. Morgen voor op een dikke snee geroosterd volkoren brood. mmmmm???
Ik was blij dat ik nog saus van het de Chinese boiled beef van gisteren had. Nog een biefstukje in reepjes er door en het kontje van de chinesekool. Heerlijk!

2 opmerkingen:

Clementine zei

Nou nee, dat lijkt me echt niets. Ik bewonder je dat je het toch geprobeerd hebt. Het ziet er ook zo onsamelijk uit, zo'n vies kleurtje. Wat vond je thuisproever ervan ?

jannie zei

Vandaag het restje opgewarmd en op een geroosterde snee bruinbrood gegeten. Nou, hij vond het best te pruimen, ondanks dat ik zei dat het op een broodje kots leek. Misschien een idee voor snackbars, naast de frikandel open been.