maandag 17 januari 2011

Limburgs Zoervleisch


Helaas heb ik nog nooit geproefd hoe het ècht moet smaken, maar ik heb een poging gedaan en ik denk dat het wel aardig in de richting komt. Het heeft veel van hachée, maar het is meer zoet/zuur. En zoals ik het gemaakt heb, zijn het geen blokjes vlees, maar draadjes in zoet/zure saus.
Er zijn veel recepten in omloop, maar dit recept leek me aardig authentiek. (Marij, wat vind jij ervan?)

Ingrediënten:
1kg runderriblappen 
500 gram uien
6 laurierbladeren
4 kruidnagels
200 cc (witte wijn-)azijn
200 cc water
3 flinke eetlepels stroop
5 flinke plakken ontbijt- of kruidkoek
peper en zout

Bereiding:
Dag 1:
Doe het vlees in een braadpan met de in stukken gesneden uien, overgiet dit met azijn en water tot het vlees onder staat. Voeg de laurier en kruidnagel toe met ruim peper en zout.
Zet de pan in de koelkast. 
Dag 2:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Zet de (zware gietijzeren) pan op het vuur en je brengt het geheel aan de kook.
Plaats de pan in de oven en laat zo'n 3 uur stoven.
Kijk of je het vlees met 2 vorken uit elkaar kan halen. Als dat zo is, de ontbijtkoek en de stroop door het mengsel roeren. Maak op smaak met peper en zout.
Laat nog een tijdje in de oven staan totdat alle smaken goed gemengd zijn.
Dag 3:
Eet het op. (maar zolang kon ik niet wachten). Men zegt dat het lekkerder is als het een dag gestaan heeft.

Serveer met dikke frites.

Het originele recept is natuurlijk op de stoof - dus lang stoven. Ik had 2 dikke stukken sukade. Bij dunnere runderlappen zal de stooftijd iets korter zijn.

Volgens veel recepten moet je het vlees eerst aanbakken. Ik vind het altijd moeilijk om gemarineerd vlees lekker bruin te bakken, dus heb ik dat achterwege gelaten. Volgens mij maakt het niets uit. Er komt toch wel een beetje vettigheid bij van het vlees.



7 opmerkingen:

Clementine zei

Lijkt me lekker. Moet het persé in 3 dagen ? Ik heb nog een pot appelstroop in voorraad dus kan ik het ook wel eens proberen. Ik denk dat ik het vlees wel eerst zou aanbakken. Als het uit de marinade komt zal ik het goed droog deppen met keukenpapier.

Jannie zei

Ik denk dat het je het niet zo lang hoeft te marineren. Volgens sommige geleerden heeft marineren langer dan 2 uur geen zin. Het aanbakken is echt niet nodig, je krijgt uiteindelijk een donkerbruine saus, dus voor de kleur is het niet nodig. En de 3e dag eten: het zal wel net als erwtensoep zijn: de 2e dag is lekkerder. Je hebt dan ook niet meer de 'zure' lucht van het stoven in azijn in je neus. Ik heb nog een restje over dat ik morgen ga eten. Vandaag is het weer visdag.

Anoniem zei

hoi Jannette,

Lijkt me zeer lekker', Ik gebruik ook wel eens soepevlees.Dan wordt het vlees niet gemarineerd. Je doet dan naar wens wat azijn en alles wat de smaak ten goede komt bij de gebakken uien en vlees in de pan
In de duitse Aldi kun je Sauer Braten in de marinade kopen,Een typisch vlees gerecht in het Rheinland.
Marij

Jannette zei

Hallo Marij, dus la cucina povere op z'n Limburgs. Wat slim om zo nog iets van het vlees uit de soep te maken.

Anoniem zei

Inderdaad is 24 uur marineren niet echt nodig. Ik heb het vlees en de kruiden twee uur laten marineren in Balsamico-azijn, echt heerlijk! De marinade heb ik in de stoofpan bij het vlees gegoten, zodat het vlees ook nog eens in de marinade gestoofd werd (ca. 3 uur). Het vlees hoeft niet te worden droog gedept of aangebakken en de lucht wordt niet onaangenaam tijdens het stoven.

Jannie zei

Dat lijkt me heerlijk, in balsamico azijn gemarineerd. Ik krijg er zin, zal het gauw weer eens maken. Ik heb net uitjes in balsamico azijn gemaakt. Ook lekker. Ik zal het zo op mijn blog zetten.

Anoniem zei

AANBAKKEN IS EEN MUST VOOR DE MOOIE DONKERE KLEUR VAN T VLEES
PAARDEVLEES OF KONIJN NIKS ANDERS ..
MARINEREN 2 UUR GOED DROOGDEPPEN
IN BOTER GOED DE VLEESKLEUR HALEN... ERUIT ..DAAR DE UIEN IN BAKKEN
EN OP T LAATST [ECHT LIMURGS ] DONKER BIER OF DONKERE TRAPIST ERBIJ