donderdag 1 december 2011

Van tevoren te maken varkenshaasje met champignons in sherry en soja


Dit recept komt van de site Koken met Karin. Een recept dat je van tevoren kan klaarmaken en dus geschikt is als je gasten gaat ontvangen. Ik weet niet meer van welke kok dit recept is, want het recept  is plotsklaps van haar site verdwenen.
Ingrediënten voor 4 personen:
ca. 500 gr varkenshaas
pancetta
boter
--
300 gr snijbonen (heel)
--
250 gr paddenstoelen
300 ml (kook)room
ferme scheut sherry (oloroso/cream/medium)
1 el Japanse sojasaus
peper en zout
--
500 gr kruimige aardappelen
scheut melk voor de puree
boter

Bereiding varkenshaas:
Snij de varkenshaas in 3 mooie medaillons, wikkel er een plakje pancetta om en zet vast met rolladetouw. Zout en peper.
Bak ze goudbruin in een koekenpan met wat hete boter.
Laat ze niet gaar worden (dat komt later)! Laat afkoelen en zet in de koelkast.
Bereiding snijbonen:
Schil de snijbonen met een dunschiller vanaf de zijkant zodat je dunne sliertjes krijgt.
Breng een pan met zout water aan de kook, gaar de bonensliertjes kort en spoel ze direct af met ijskoud water. Bewaar het kookvocht!
Bereiding aardappelpuree:
Kook de aardappelen gaar en stamp/knijp ze fijn. Maak er een lekkere puree van met zout, flink wat boter en een scheut hete melk.
Bereiding paddenstoelen:
Snij de paddenstoelen in plakjes, doe in een pan met sherry en sojasaus. Laat inkoken. Voeg de room toe en laat opnieuw inkoken tot sausdikte. Dek de pan goed af.

Laatste moment vlees: Verwarm de oven voor op 100 C. Haal het vlees uit de koelkast en laat op temperatuur komen. Zet ca. 10 minuten in de oven tot het een kerntemperatuur van 68 C heeft. Verwijder het touwtje.
Bonen: Warm de bonen op in het hete kookwater.
Paddenstoelen: Zet de pan met paddenstoelensaus weer op het vuur.
Puree: Verwarm de puree op in de magnetron.
Opmaak: Doe de puree op de warme borden met daarop de bonen en medaillons. Serveer de saus eromheen of apart.

Ik heb het op een doordeweekse dag in een hurry gemaakt, dus zonder het wachten. De snijbonen heb ik wel in huis, maar die zal ik morgen met een andere recept gebruiken. En ipv aardappelpuree heb ik aardappelpartjes gebruikt, van in de magnetron voorgekookte aardappelen, en daarna met een beetje olijfolie op de plaat in de oven. Verder was het recept heel smakelijk. 
O ja, en ik heb de lens van mijn camera schoongemaakt, die was erg vet geworden.

Geen opmerkingen: