zaterdag 31 december 2011

Franse uiensoep

Ingrediënten:
1 kilo gele sappige uien
2 teentjes knoflook
4 eetlepels olijfolie
1 laurierblad
2 takjes tijm
200 ml droge witte wijn
2 liter runderbouillon*
10 zwarte peperkorrels
Sneetjes oud stokbrood of gewone boterhammen of afbakbrood
Gruyère kaas, geraspt

Bereiding:
  1. Pel de uien en snijd ze in niet te dunne, maar ook zeker niet te dikke ringen; zo’n twee millimeter. Snij de knoflook in plakjes.
  2. Verwarm de olie in een grote (brede) pan, voeg de uien en de knoflook toe en bak ze op laag vuur onder regelmatig roeren totdat de uien diep goudbruin zijn en beginnen te karameliseren.
  3. Zodra ze beginnen te kleuren draai je het vuur laag, voeg de laurier, tijm en de peperkorrels toe en laat de uien zo’n drie kwartier tot een uur zachtjes stoven. Als ze na drie kwartier nog erg licht van kleur zijn, zet dan het vuur wat hoger, maar blijf er in dat geval bij om te voorkomen dat de uien te donker worden. Je wilt ze mooi goudbruin hebben, niet verbrand.
  4. Voeg de bouillon toe, plus de wijn en breng alles aan de kook. Draai het vuur weer lager en laat de soep 25 minuten zachtjes koken.
  5. Snijd het brood in blokjes van 1 cm, bestrooi met kaas en vorm bergjes, laat ze onder de ovengrill smelten en goudbruin kleuren.
  6. Schep de soep in voorverwarmde soepkoppen en leg de croutonbergjes bovenop. Dit is handiger eten dan een snee stokbrood.
* Voor vegetariers: paddenstoelbouillonblokjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten