dinsdag 14 augustus 2012

De truc van de gepelde kwarteleitjes zonder te pellen

Bietensalade en hapjes met kwarteleitjes

Het is altijd handig om kwarteleitjes in huis te hebben om snel een hapje of amuse te maken met wat er verder nog in huis is. Een stukje gerookte vis, snel gemaakte tapenade, in een kerstomaatje, gerold in een plakje Parmezaanse ham of simpel met wat selderijzout. De ellende is alleen om ze snel en netjes gepeld te krijgen, zonder dat ze op geblutste kalkknikkers lijken. Het ei rollen tot craquelé en dan tussen de handen rollen of zuiveringszout in het kookwater zijn ook geen snellere opties.

Ingrediënten:
Kwarteleitjes
(Wijn)azijnBereiding:
  1. Giet een bodem azijn in een kom.
  2. Neem een eitje in je hand en snij met een scherp mesje een kapje van de onderkant af. Mij lukte het het beste met een kaasmesje of aardappelschilmesje met fijne tandjes. Laat de inhoud in de kom vallen. Doe dat ook met de rest van de eitjes. Als er eentje kapot gaat is dat niet zo erg.
  3. Laat ze 5 minuten in de azijn staan.
  4. Breng een pan water aan de kook, giet de kom vlak boven het water uit en laat het water net tegen de kook komen.
  5. Haal er met een schuimspaan eentje uit en voel of het eitje naar je zin is. Haal ze er dan allemaal uit en leg ze in een bak koud water.

Het resultaat volmaakt prachtige eitjes. Vandaag heb ik ze gegeten met een bietensalade met augurkjes en een citroendressing.

Idee van Sonya Kidney uit de Guardian.

Update:
Ik zag zojuist op de Italiaanse tv in het programma La Prova del cuoco de volgende truc:
Leg de nog warme gekookte eitjes 20 minuten in een bakje met azijn en zoveel prikwater dat ze onder staan. Daarna is de eierschaal zo goed als verdwenen en blijft alleen nog het velletje over.1 opmerking:

  1. Ik heb juist gisteren kwarteleitjes gekocht voor een buffet dat ik voor vandaag klaarmaak. Gisteren gekocht en 4 minuten gekookt. Meteen afgekoeld in water en de hele nacht in het water laten staan. Ik heb ze vanmorgen heel makkelijk kunnen pellen zonder ze te beschadigen. De eitjes rollen totdat de hele dop craquelé is en dan pellen. Soms ging de dop in één stuk van het ei af, samen met het membraan. Een fluitje van een cent.

    BeantwoordenVerwijderen