maandag 13 augustus 2012

Gevulde inktvis uit Sète
We waren al vroeg op de zondagsmarkt van Canet Plage. Behalve groente en fruit van eigen land was er onder meer eigengemaakte olijfolie, zelfgebakken boerenbrood en honing van de imker te koop.
Er waren kramen waar men druk aan het koken was in enorme paellapannen: paella, gehaktballetjes in tomatensaus, couscous en encornets à la Sétoise. Nou ligt Sète er niet zo ver vandaan en de inktvis zag er heerlijk uit. Verse inktvis, zei de man, bereid in  vissoep, kreeftensoep en met fruits de mer. Het leek ons aardig aan de prijs, maar we hoefden niet te koken en dat is in die hitte ook wat waard.

Het was zó lekker dat ik geprobeerd heb het te na te maken. Het resultaat is goed, maar kan toch niet tippen aan dat wat echtpaar op de markt van Canet klaarmaakte. En achteraf was de prijs belachelijk laag.

Ingrediënten:
4 pijlinktvissen 
voor de vulling:
1 grote ui
2 knoflooktenen
veel peterselie
250 gr vlees van kalfssausijzen*
150 gr varkensvlees, heel klein gesneden
1 ei
herbes de provence
scheutje witte wijn
olijfolie
Verder:
1 pot vissoep
1 pot kreeftensoep
1 pak fruits de merBereiding:

  1. De inktvissen schoonmaken, de tentakels en vleugels klein snijden.
  2. De ingrediënten van de vulling mengen met de kleingesneden vleugels.
  3. De inktvissen vullen (niet te vol) en met een tandenstoker vastzetten.
  4. Verhit de olijfolie in de koekenpan en bak op hoog vuur de inktvissen rondom aan.
  5. In een grote pan de tentakels aanbakken, de fruits de mer en de beide soepen toevoegen. Aan de kook brengen en de inktvissen toevoegen. 40 minuten of langer laten sudderen.

* In de meeste recepten staat ongekruid worstvlees, maar dit is in Nederland niet te krijgen. Vandaar dat ik voor  neutraal gekruide kalfssausijzen gekozen heb en fijngesneden varkensvlees.

De volgende probeer ik het met schoongemaakte inktvissen, misschien niet zo lekker, maar deze keken me zo kwaad aan van: don't  touch my tentacles. En het goed schoonmaken viel me tegen, maar misschien was ik te precies.

Clementine heeft haar schoonmoeder gevraagd om ze te maken. Hier staan de fotó's van de markt van Canet en het recept van haar schoonmoeder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten