vrijdag 13 mei 2016

Kleverige gegrilde garnalensalade van Jamie Oliver








Dank je wel Jamie, het was weer ontzettend lekker. Dit recept is bedoeld voor op de barbecue maar ik heb de garnalen, citroen en het brood op de elektrische plaat gegrild. Jamie gebruikt grotere garnalen met kop, ik had garnalen zonder kop maat 16/20.

Ingrediënten voor de stickey chilisaus:
4 teentjes knoflook
4 lente-uitjes
1 verse groene chilipeper
½ een bosje verse basilicum
olijfolie
75ml zoete chilisaus

Verder heb je nodig:
12 grote ongepelde garnalen, liefst met kop
1 citroen
8 dunne plakjes focaccia brood
2 grote rijpe tomaten
1 handvol rijp gemengde cherry tomaten
Balsamico azijn
2 rijpe avocado's
1 limoen
extra vergine olijfolie


Voorbereiding:
Knip de pootjes van de garnalen. 
Snijwerk voor de sticky chilisaus :  
  1. Ontvel 3 knoflookteentjes en snijd ze in flinterdunne plakjes.
  2. Snijd de lente-uitjes diagonaal in stukjes van 1 cm.
  3. Snijd de chilipeper in de lengte door, verwijder de zaadjes en hak de peper fijn.
  4. Pluk de blaadjes van de basilicum en snijd de steeltjes fijn.
  5. Snijd de citroen door de helft.


Bereiding:
  1. Verhit een scheut olijfolie in een steelpannetje. Voeg de knoflook en de lente-ui toe en bak tot het geurt. Voeg de chilipeper en basilicumsteeltjes toe. Na ongeveer een minuut voeg je de chilisaus en een scheutje water toe en laat het 5 tot 10 minuten inkoken tot een dikke saus. Roer regelmatig en zet apart.
  2. Snijd de tomaten in stukjes en snijd de cherrytomaatjes door de helft of in kwarten. Doe in een kom en besprenkel met balsamico azijn, meng.
  3. Halveer de avocado's en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in plakken, leg ze in een kom en besprenkel met limoensap, meng.
  4. Snijd het brood in plakjes, rooster ze en wrijf ze in met een doorgesneden teentje knoflook. Of dompel ze in een bordje met olijfolie en uitgeperste knoflook en gril ze op de plaat. (Ik had Turks brood).
  5. Besprenkel de garnalen met olie en leg ze op de hete grillplaat, samen met de doorgesneden citroen, snijkant beneden. Grill de garnalen ongeveer 4 minuten per kant tot roze en krokant.


Serveren:
Leg de sneetjes brood op een serveerschaal. Schik de tomaten en avocado er op.  Besprenkel alles met een klein beetje olijfolie.
Als de garnalen gaar zijn haal je ze met een tang door de (weer opgewarmde) saus in het pannetje, knijp de gegrilde citroen erover uit. Zorg dat de garnalen rondom bedekt zijn met de saus en verdeel ze over de salade. Verdeel de rest van de saus over de schaal, verscheur de basilicumblaadjes erover en serveer.

Wat ik al zei: heel lekker. Dat ga ik vaker maken.

Recept Jamie Oliver uit de Australische Delicious.









1 opmerking:

Clementine zei

Dat ziet er echt lekker uit !