dinsdag 31 januari 2012

Kastanjesoep


Ik had nog een blik kastanjes van de kerst staan. Een paar kastanjes heb ik gebruikt voor door de spruiten, die ik afgelopen zondag bij de haas at. We gooien niets weg, zodoende van de rest kastanjesoep gemaakt, naar een recept van Janneke Vreugdenhil:

Ingrediënten:
gewone olijfolie om te bakken
2 tenen knoflook, in flinterdunne plakjes
naaldjes van 1 takje rozemarijn, fijngehakt
5- 6 blaadjes verse salie, fijngehakt
¼ theelepel peperoncino (chilivlokken)
3 stengels bleekselderij, in boogjes
2 winterwortels, in (halve) plakjes
400 gram gare kastanjes
1 glas rode wijn
1 kippenbouillonblokje
nieuwe extra vergine olijfolie



Bereiding:
 

  1. Schenk een scheut olijfolie in een soeppan en voeg de knoflook, rozemarijn, salie, chilivlokken en een snufje zout toe. Laat op laag vuur een paar minuten fruiten, zonder dat de knoflook kleurt. Voeg de bleekselderij en winterwortel toe en laat 10 minuten mee fruiten. Schep tussendoor af en toe om.
  2. Voeg de uitgelekte kastanjes, rode wijn en 750 ml water toe en breng alles aan de kook. Draai het vuur laag, leg een deksel schuin op de pan en laat zachtjes 40 minuten pruttelen.
  3. Zet een staafmixer in de pan soep en pulse een paar keer – de bedoeling is dat ongeveer de helft van de ingrediënten glad gepureerd wordt en de rest grof blijft, zo krijg je een licht gebonden soep met prettige vulling. Proef en maak de soep op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  4. Serveer besprenkeld met nieuwe olijfolie
Ach, niet onaardig op een koude dag zoals vandaag.

Geen opmerkingen: