dinsdag 31 januari 2012

Zoete en kruidige spruiten, champignons en tofu van Ottolenghi


Chef Ottolengi schreef:
' The resulting dish may even convert some firm abstainers from tofu (as I was until recently) and/or sprouts.'
Dus maar weer eens een poging gedaan mij te bekeren tot de tofu-eters.
Ingrediënten:
150g stevige tofu (Tau Kwa)
Marinadesausje:
2 el zoete chillisaus
1½ el sojasaus
2 el sesamolie
1 tl rijstazijn
1 el ketjap
Verder:
500g spruitjes
100g lente-ui of preitje
½ chilipepertje, zonder zaadjes
120g shiitake of champignons
15g koriander
1 el geroosterde sesamzaadjes
 zonnebloemolie
zout
Voorbereiding:
  • Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 1 cm
  • Meng in een kom de zoete chilisaus, sojasaus, ketjap, rijstazijn en sesamolie. Meng de tofu blokjes erdoor.
  • Maak de spruitjes schoon en snijd elk spruitje over de lengte in drieën. Stoom ze een paar minuten in een vergiet boven een pan kokend water.
  • Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakken.
  • Snijd de lente-ui of preitje en de chilipeper in ringetjes.
Bereiding:
  1. Bak in een koekenpan de spruitjes in een enkele laag tot ze er een beetje aangebrand uitzien. Doe over in een kom.
  2. Doe weer olie in de koekenpan en bak lente-ui of prei, chilipepertje en champignons. Doe ze over in de kom met spruiten.
  3. Bak de tofu in een flink laagje olie. Pas op: spettert erg.
  4. Doe nu alle groenten weer terug in de koekenpan.
  5. Giet er de rest van de marinade over en strooi er koriander en het sesamzaad over. Besprenkel eventueel met nog een lepel sesamolie.
Het was best wel lekker. Maar dat kwam voornamelijk door de suiker en je daardoor de tofu niet meer proefde. Het originele recept behelsde ook nog melasse - nog zoeter. Ik heb de spruiten voorgestoomd, omdat ik ze in het vorige recept toch iets te hard vond.

Geen opmerkingen: