zaterdag 21 januari 2012

Topinamboer, halloumi, lof en kerstomaatjes



Ingrediënten:
500g aardperen oftewel topinamboertjes
2 kleine citroenen 
4 takjes verse tijm 
zout en zwarte peper 
1 el olijfolie
Salsa verde:
140 ml olijfolie 
50 g basilicum, bladeren en stengels 
20g bladpeterselie, bladeren en stengels 
1 teentje knoflook 
Verder:
400 g kerstomaatjes 
400g halloumi, gesneden in plakjes van 1 cm 
1 struik rode of witte lof


Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 220C. 
Topinamboertjes:
Knijp het sap van een citroen in een middelgrote kom en voeg een halve liter water toe. Schil de topinamboertjes met een dunschiller, snij ze overlangs 1cm dik en leg ze meteen in het aangezuurd water om verkleuring te voorkomen.
Haal de topinamboertjes uit het water en leg ze in een ovenvaste schaal, samen met de tijm, het sap van de tweede citroen, drie eetlepels water, een eetlepel olijfolie en wat zout en peper. Meng, dek de schotel af met aluminiumfolie en rooster ze 40-45 minuten, tot ze gaar zijn. Haal uit de oven en zet apart ergens warm.
Salsa verde:
Terwijl de topinamboertjes in de oven liggen, de salsa verde maken. Doe basilicum, peterselie, knoflook en een snufje zout in de vijzel of  keukenmachine. Voeg 140ml olie toe in een langzaam straaltje, tot het is allemaal verwerkt is en je een saus hebt.
Tomaten: 
Verhit een koekenpan op een hoog vuur. Voeg een eetlepel olie toe en de tomaten en bak ze snel, schud ze rond de pan tot het velletje barst. Na drie tot vier minuten, moeten ze lichtjes verbrand zijn, maar hun vorm nog behouden. Zet ze opzij en bestrooi ze met zout.
Kaas:
Veeg de pan schoon en giet er een 0,5 cm olie in. Plaats op matig vuur, en eenmaal warm, bak de plakjes kaas gedurende twee minuten aan elke kant, tot een mooie bruine kleur. Leg ze op een stuk keukenpapier.
Presentatie:
Schik enkele lofbladeren op de serveerschaal. Bouw de salade vervolgens op met de warme kaas, topinamboertjes, tomaten en nog meer lofbladeren. Werk af met wat dotjes salsa verde en serveer meteen.

Was lekker. Maar die topinamboertjes veroorzaken wel winderigheid...

Geen opmerkingen: