maandag 9 januari 2012

Zabaglione di limoncello

Omdat mijn oma 's zondags altijd sabayon maakte als wij op bezoek kwamen, ik nog een fles limoncello van de kerst had staan en het krantenknipsel van Florine Boucher bewaard had met het zabaglione verhaaltje, heb ik het vandaag gemaakt.

Hier het stukje van Florine Boucher uit de NRC van 30 juli 2005:
Zabaglione is een klassieke Italiaanse lekkernij voor de late uurtjes van de dag. Deze lauwwarme luchtige crème van eidooier, suiker en marsala wordt met een lepeltje uit een glazen coupe gegeten. In de vorige eeuw werd zabaglione door Italianen van de oude stijl vaak 's avonds na de maaltijd genuttigd, liefst buiten op een terras van een chique café. Hoog tijd dat dit aardige gebruik van zolder wordt gehaald. In restaurants wordt deze luchtig geklopte eiercrème steeds vaker gemaakt met muskaatwijn of een andere witte wijn in plaats van met marsala. Ze wordt dan als lauwwarme saus geserveerd bij aardbeien, vruchtenijs of taart. Vervang de marsala eens door limoncello, verrukkelijke Zuid-Italiaanse citroenlikeur verkregen door het in alcohol macereren van de schil van uitzonderlijk grote en geurige citroenen die groeien langs de kust bij Sorrento en Amalfi op het schiereiland bezuiden Napels. Op veel plaatsen in Italië wordt citroenlikeur gemaakt, maar hij mag vanwege beschermde herkomstbenaming alleen limoncello worden genoemd als hij daadwerkelijk afkomstig is uit voornoemd gebied in de Golf van Napels. Veel Italiaanse citroenlikeuren zijn niet gemaakt met deze zeer aromatische citroenvariëteit maar met minder geurige citroenen of door toevoeging van chemisch aroma.

Ingrediënten voor 2 personen:
2 verse eidooiers 4 eetlepels Limoncello

Bereiding:
  1. Klop met een elektrische handmixer of garde de eidooiers samen met de limoncello in een kom die op een pan is gezet waarin een bodempje water tegen de kook aan wordt gehouden. Zorg dat de crème in de kom niet boven de 70° C wordt verhit, anders stollen de eidooiers en komen er gruisfijne klontjes in de zabaglione; haal de kom derhalve nu en dan van de pan af maar blijf doorkloppen.
  2. Klop het mengsel tot een gebonden, bleekgele, luchtige crème is verkregen die traag van de lepel loopt.
  3. Giet de lauwwarme zabaglione over in glazen coupes en serveer direct. Vergeet het lepeltje niet. Zabaglione wordt nooit gedronken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten