woensdag 25 januari 2012

Wortel-aardpeertaartje voor bij de vis

Ingrediënten aardpeer-knoflookpuree voor 4 pers.:
1 kg aardperen
sap van halve limoen
2 sjalot, halve ringen
8 grote tenen knoflook, in plakjes
5 dl kippen of –groentebouillon
1 dl slagroom
12 plakjes dun gesneden ontbijtspek

Bereiding aardpeer- knoflookpuree:

  1. Schil de aardperen en leg ze in koud water met limoensap om verkleuren tegen te gaan.
  2. Verwarm de olijfolie in een pan en fruit hierin de sjalot en knoflook op laag vuur glazig en zacht, ze mogen niet kleuren dus roer voortdurend. Als je de knoflook zachtjes fruit veranderd de scherpe smaak naar zoet.
  3. Snijd de aardpeer in grove stukken, voeg direct samen met de bouillon en slagroom aan de ui-knoflook toe. Breng alles aan de kook en laat 15-20 minuten zacht koken tot de aardpeer gaar is, niet te gaar laten worden want dan wordt de aardpeer melig.
  4. Pureer de aardpeer met de staafmixer of in in de keukenmachine.
  5. Breng ze op smaak met zeezout en peper uit de molen.
(Als je het nog smeuïger wilt hebben, druk je de puree door een bolzeef. De crème moet een zalvige consistentie hebben. Is ze te slap, laat het dan nog enkele minuten al roerende zachtjes koken) 
  • Spekkruimels: Snijd de plakken ontbijtspek over de lengte in smalle repen en dan in ragfijne stukjes. Bak ze in een antiaanbakpan op laag vuur uit tot krokante kruimels.
Recept van Angélique Schmeinck

Wortelpuree:
  • Ik heb winterswortels in stukken in een beetje groentbouillon gekookt en gepureerd. Zat verder weinig smaak aan. Maar het staat zo wel leuk en past goed bij witvis gegaard in de oven. (foto vergeten te maken).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten