donderdag 12 januari 2012

Focaccia zonder kneden en zonder broodmachine


Het recept voor dit brood heeft Janneke Vreugdenhil zolang uitgedokterd tot ze een foccacia met veerkrachtig kruim, fijne kauwkwaliteiten en een mooie, diepe smaak had. En dat op basis van het no-knead-bread principe. De voorbereiding vergt 5 minuten - de wachttijd 18 uur.

Ingrediënten voor 1 brood:
400 gram bloem
100 gram kikkererwtenmeel
½ theelepel gist
½ theelepel zout
2 eetlepels olijfolie + extra om te besprenkelen
grof maïsmeel (polenta) voor op de bakplaat
fleur de sel of zeezoutvlokken
een paar takjes rozemarijn

Voorbereiding:

Meng de bloem, het kikkererwtenmeel, de gist en het zout in een kom. Voeg de olijfolie toe en 400 ml koud water. Roer met een houten lepel tot een dikke pap. Misschien moet er nog ietsje water bij. Dek de kom af en laat het deeg bij kamertemperatuur ongeveer 18 uur rijzen.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Bestrooi een bakplaat gelijkmatig met het maïsmeel. Laat met behulp van een spatel het gerezen deeg uit de kom op de bakplaat vallen. Wrijf je handen in met wat olijfolie en vorm het deeg tot het een gelijkmatige dikte heeft van zo’n 3 centimeter. Prik met je vinger hier en daar gaatjes in het deeg. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en rozemarijnnaaldjes. Bak het brood in 30 – 35 minuten gaar en bruin. In het midden van de oven.

Recept van Janneke VreugdenhilHet kookfilmpje is of zal op haar blog te zien zijn.


Dit is nu de derde keer dat ik hem maak, en alle keren goed gelukt. Deze was misschien ietsje anders omdat ik hem veel langer heb langen rijzen, maar dat maakt niet veel uit.
Heb trouwens ook weer een broodje boerenkool gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten