zondag 24 april 2011

Asperges met goedgelukte Hollandaise saus


Heerlijke asperges uit Grubbenvorst gekregen. Met asperges is het net als met wijn: de grondsoort is belangrijk. Wat mij betreft mogen de asperges uit Grubbenvorst de Europees Beschermde oorsprongsbenaming krijgen. Het koken van asperges is simpel. 10 minuten zachtjes koken, dan het vuur uitzetten en de asperges tot gebruik in het water laten staan.

Ik heb al heel wat Hollandaise sauzen gemaakt: in een pannetje, met de mixer, met eiwit, in de magnetron, maar deze lukt het beste:

Ingrediënten voor Hollandaise saus voor 2 pers.:
125 gram boter
1 eidooier
1 el water
1 el citroensap
peper en zout
  
Bereiding:
  1. Zet voor de hollandaise een pan met water op een zeer laag pitje. Zet op de pan een glazen kom. Laat de kom het water niet raken.
  2. Klaar 125 gr boter door het heel langzaam in een sauspannetje te smelten en de vaste bestanddelen eraf te scheppen, bijvoorbeeld in een zeefje boven het pannetje. (Het systeem met de koffiefilter werkt niet, want dan blijft een groot deel van de boter in et papier zitten.)
  3. Zodra de glazen kom warmpjes is, klop je een eidooier met een eetlepel water, een lepel citroensap, peper en zout met een garde tot het een licht schuimende massa.
  4. Haal de kom van de warmtebron en klop er de geklaarde boter in scheuten doorheen.
  5. Breng op smaak met een kneep citroensap en eventueel nog wat peper en zout.

1 opmerking:

  1. Toevallig ook asperges gegeten vandaag, maar dan de groene. Schoongemaakt volgens advies van Jamie Oliver : Niet de onderkant afsnijden, maar afbreken, dan breek je precies op de goede plaats af. Ze waren ook erg lekker ook al kwamen ze niet uit Grubbenvorst maar uit Chambord.

    BeantwoordenVerwijderen