vrijdag 1 april 2011

Boston Beans - Bonen met stroop


Ingrediënten:
400 gram witte bonen
150 gr bacon
1 ui, fijngesneden
30 ml stroop
zout en peper
1 tl mosterdpoeder
80 ml ketchup
10 ml worcestershire sauce
25 gr bruinesuiker

Voorbereiding:
Zet de bonen een nacht in de week of *:
zet de bonen op in koud water, breng ze aan de kook, kook 2 - 3 minuten en doe het vuur uit. Laat 2 uur weken (hoeft niet persé).
Bereiding:
Kook nu de bonen ongeveer 2 uur, of tot de velletjes barsten.
Verwarm de oven voor op 165 gr.
Schep met de schuimspaan een portie bonen op de bodem van een braadpan en wissel af met een laagje ui en bacon.
Verhit de rest van de ingrediënten in een steelpannetje en schenk dit over de bonen. Voeg eventueel nog wat bonenvocht toe, zodat de bonen net onder staan.
Doe deksel op de pan en zet hem in de oven.
Na 1 uur (volgens sommigen 6 uur in een oven van 120 gr) is het klaar.

* Over het wel of niet weken van peulvruchten. Klary Koopmans heeft een test gedaan:
Vier pannetjes bonen zette Klary op het vuur. Eén met geweekte bonen mét zout, één met ongeweekte bonen met zout, één met geweekte bonen zonder zout, en één met ongeweekte bonen zonder zout. Een uitgebreid verslag is na te lezen op klarykoopmans.blogspot.com, maar de resultaten komen hierop neer: de geweekte bonen waren in een dik uur gaar, de ongeweekte deden er ruim twee uur over. De ongeweekte bonen waren zelfs toen ze helemaal gaar waren minder romig en zacht dan de geweekte. Zout had geen invloed op de kooktijd of op de structuur. Wel bleek dat de ongezouten bonen achteraf veel meer zout nodig hadden om ze op smaak te brengen dan de bonen uit het gezouten kookwater.



Geen opmerkingen: