zaterdag 21 januari 2012

Boerenkoolchips

Verrassend lekkere brosse groentechips
Ik zag vandaag bij Lidl een zak met boerenkoolbladeren en ik herinnerde mij een hype van vorig jaar, toen regelmatig een Engelse/ Amerikaanse recept voor 'kale chips' voorbij kwam. En inderdaad, ze zijn lekker.

Ingrediënten:
Boerenkoolbladeren
olijfolie
zout
Chilivlokken of sumac of verzin maar een smaak


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190C
  1. Knip de harde nerven uit de bladeren
  2. Leg ze in een kom en giet er 1 of 2 el olijfolie over. Masseer de bladen een beetje met de olie, zodat alles goed bedekt is.
  3. Leg de bladen in een enkele laag op de bakplaat.
  4. Na zo'n 10 à 12 minuten de bladeren die knisperig zijn en een bruin randje hebben eruit halen. Schuif de rest nog even terug in de oven tot ze ook bros en knapperig zijn.
  5. Bestrooi ze met zout en chilivlokken.
Eet ze gelijk op, want je kunt ze niet bewaren. Maar dat zal geen probleem zijn.
Volgens Amerikaanse recepten kunnen ze ook met andere groene koolsoorten gemaakt worden. Andere smaakmakers zijn sherry-azijn en soja.

3 opmerkingen:

Clementine zei

Lekker zijn ook chips van bietjes en van vitelotte aardappelen. Ook zoete aardappelen zijn geschikt.

Jannie zei

Ik heb geen mandoline...

Clementine zei

Ik heb ze vanavond gemaakt. De bladeren zonder de nerven ingespoten met olijfolie en op de hoogste temperatuur in de oven gedaan, ongeveer 15 minuten. Heerlijk knisperig. Lekker met grof zeezout.