zondag 8 januari 2012

Zwarte peper tofu van Yotam Ottolenghi


Weer een poging ondernomen om tofu lekker klaar te maken.
Ingrediënten:
800g stevige, verse tofu
maïzena
plantaardige olie, om te bakken
150 g boter
12 kleine sjalotjes (350g), gepeld en in dunne plakjes
8 rode pepers, in dunne plakjes
12 tenen knoflook, uit de knijper
3 eetlepels fijngehakte gember
5 eetlepels geplette zwarte peperkorrels 
3 eetlepels ketjap manis
3 el lichte sojasaus
4 theelepels donkere sojasaus
2 eetlepels suiker
16 kleine, dunne lente-uitjes, in stukjes van 3 cm
Bereiding:
  1. Snijd de tofu in 3cm x 2cm blokken en schud ze om in een plastic zak met maizena. Schud de overtollige maizena af.
  2. Giet genoeg olie in de pan zodat de zijkanten van de tofu 0,5 cm diep in de olie liggen.
  3. Bak de tofu in porties in de olie, en draai de stukken regelmatig om.
  4. Als ze eenmaal goudbruin gebakken zijn, en een dunne korst hebben, op een keukenpapier leggen.
  5. Verwijder de olie en de eventuele aanbaksel uit de pan en smelt de boter.
  6. Als die eenmaal is gesmolten, de sjalotten, pepers, knoflook en gember toevoegen, en gedurende ongeveer 15 minuten op laag-middelhoog vuur bakken, af en toe roeren, totdat de inhoud van de pan glanzend en helemaal zacht is.
  7. Plet de peperkorrels, met behulp van een vijzel of een kruidenmolen. Het moet vrij grof zijn.
  8. Wanneer de sjalotten en pepers zacht zijn, de sojasaus en de suiker toevoegen en doorroeren, roer er ook de gemalen peper door.
  9. Verwarm de tofu in de saus ongeveer een minuut, voeg dan de lente-ui toe en roer door.
Het sausje was heel lekker.
Ik zou de blokjes tofu iets kleiner maken.

Recept van Yotam Ottolenghi, chef-kok / eigenaar van Ottolenghi in Londen.

2 opmerkingen:

Clementine zei

Dus de tofu ook ? Kan dit bij een rijsttafel?

Jannie zei

Ja dat kan goed. Hij heeft het weer in Maleisie geleerd. Ik ben nog steeds geen fan van tofu.