dinsdag 28 mei 2013

Karbonades volgens Jamie Oliver en Heston Blumenthal

Links Jamie Oliver rechts Heston Blumenthal
In the Guardian stond een artikel over karbonades. Dat ze tegenwoordig droog en taai zijn en niet zo lekker sappig als vroeger, met een knapperig gebakken vetrandje. En dat het ook onmogelijk is omdat de varkens tegenwoordig geen vet meer hebben. Volgens The Guardian gaf de pekelmethode het beste resultaat.

Ik kocht 2 dikke karbonades van het Iberico varken, ik maakte er een met de pekelmethode van Heston Blumenthal, en een volgens een Jamie Oliver recept.

De Heston Blumenthal methode:

Voor de pekel:
 3 liter water
150ml zout
75ml suiker
1 theelepel peperkorrels
1 theelepel jeneverbessen
½ theelepel piment bessen
4 laurierblaadjes
 Voor de bereiding
 6 karbonades
peper
6 salieblaadjes, fijngehakt

Breng het pekel ingrediënten aan de kook. Kook gedurende vijf minuten. Afschuimen en af laten koelen. Leg de karbonades in een schaal, giet de pekel en laat gedurende 12 uur staan. 

Dep de karbonades droog. Laat de grillpan heet worden, leg de karbonades erop en bak gedurende vier minuten. Draai ze om en grill nog vier minuten. Breng op smaak met peper en bestrooi met salie. Laat rusten in een warme oven gedurende acht minuten, daarna serveren.

Volgens een Jamie Oliver recept:

:Wrijf de karbonades in met een beetje olie, druk dan op een paar salieblaadjes aan elke kant. Wrijf in met zout en peper. Verhit een grote ovenvaste koekenpan, en voeg de karbonades toe. Bak gedurende 1 minuut aan elke kant. Breng de pan over in de oven (als het handvat niet ovenvast is, leg de karbonades op een bakplaat). Bak 10-15 minuten, afhankelijk van de dikte van de karbonades of gaar.

And the winner is...
De karbonade in pekel kromp niet, was zachter maar had weinig smaak.
Die van Jamie was wat droger maar had de lekkere karbonadesmaak.

Eindconclusie:
Dunne karbonaadjes van de supermarkt kan je het beste even door de meel halen en dan bakken.
Voor dikkere karbonades en koteletten heb ik twee favorieten:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten