vrijdag 12 november 2010

Minestrone en Ribollita

Winterse minestrone

Ribollita

Gisteren van allerlei restjes groenten die ik nog in de koelkast had, een winterse minestrone gemaakt en van wat nog over was, de volgende dag ribollita.

Voor de Minestrone
olijfolie
2 uien, gehakt
2 knoflooktenen, gehakt
150 gr gerookt spek met zwoerd (geblancheerd)
stuk knolselderij
2 aardappels, geschild en in blokjes
2 wortelen in blokjes
2 stelen bleekselderij in schijfjes
groene kool, in schijven gesneden
2 laurierbladen
tijm
witte bonen
korte pasta
peper en zout
Parmezaanse kaas

Alle groenten even aanbakken, te beginnen met de ui en knoflook. Daarna het water erbij (ongeveer 1,5 liter) en een kwartiertje laten koken. Voeg dan de pasta toe en als die gaar is, de gare witte bonen. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas.

Voor de Ribollita

In een schone soeppan een gehakte ui en knoflookteen aanbakken.
Daarbij een blik gepelde tomaten (met zomin mogelijk zaad) en basilicumblaadjes toevoegen en 20 minuten laten pruttelen, eventueel water toevoegen en daarna het gezeefde vocht van de minestrone.
Ondertussen de pasta, die nu gigantisch groot is, uit de minestrone vissen en weggooien.
De rest van de minestrone bij de tomaten in de soeppan doen.
In de oven sneden van een voorgebakken ciabatta of foccacia bakken. Met flink veel knoflook insmeren en met de ingesmeerde kant op het bord leggen. Soep over het brood schenken. Extra olijfolie erover sprenkelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen