woensdag 18 juni 2014

Bietjes met zwarte dressing van Jonathan Karpathios




Dit schreef Marjoleine de Vos in de NRC:
"Jonathan Karpathios, groentenkok en schrijver van het boek Echt eten, noemt dit een ‘freaky’ dressing. Omdat-ie zwart is. En toegegeven,dat is niet heel gebruikelijk voor iets dat je over de sla giet. Hij schreef er niet bij waar hij het overheen doet. En hij gebruikt er ook nog honing in, wat ik niet deed, ik gebruikte sinaasappelsap. Maar wat hij zegt over de smaak zoet, zuur, zout en bitter tegelijk, en dat dat uniek is, dat is helemaal waar".

En ik maakte het en proefde dat het goed was.
Ingrediënten:
3 sjalotjes
olie
220 g zwarte olijven zonder pit
1 dl balsamicoazijn
2 el zoete sojasaus (ketjap manis)
4 rode bietjes
2 sinaasappelen

Bereiding:
De freaky zwarte dressing
  1. Kook de bieten (of lekkerder: rooster ze in de oven). laat ze afkoelen en wrijf de schil eraf. Snijd ze in plakjes.
  2. Hak de sjalotten en de olijven in stukjes. Snij de geschilde sinaasappel in stukjes, vang het sap op.
  3. Bak de sjalotstukjes in een scheutje olie tot ze lichtbruin zijn, doe er dan de olijven en de balsamico bij.
  4. Kook in tot een stroperige saus, doe er de sojasaus bij en het sinaasappelsap. Even ietsje inkoken, dan het gas uit. Roer eventueel nog een lepeltje (olijf)olie door de dressing.
  5. Schik sinaasappel en biet een beetje door elkaar heen op een schaal en giet de dressing erover.



Geen opmerkingen: