vrijdag 6 juni 2014

Gegrilde rode bietensalade met citroen en feta van Ottolenghi



Als je deze salade met gegrilde kaas graag wilt maken, gebruik dan  halloumi in plaats van feta (eerst met olie insmeren) - maar alleen als je de  salade gelijk serveert, omdat anders de  gegrilde halloumi  de neiging heeft om rubberachtig te worden.

Ingrediënten:
7 middelgrote bietjes, schoongemaakt en goed geschrobd, maar ongeschild
4 el olijfolie
grof zeezout en zwarte peper
1-2 citroenen (afhankelijk van de bitterheid van de  citroenschil en wat je lekker vindt), in de lengte gehalveerd en pitten verwijderd en in de breedte in 5mm plakjes gesneden.
½ kleine rode ui, fijngesneden
1 theelepel komijnzaad, geroosterd en grof gemalen
50g rucola
100 g feta, gesneden  in  plakjes van 5 mm
1 ½ eetlepel citroensap

Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 200C. 
  1. Doe de rode bietjes in een klein bakblik, giet er een eetlepel olie over en bestrooi met 1,5 theelepel zout. Meng goed en  rooster ze 55-65 minuten, tot ze gaar zijn. Haal ze uit de oven en zet apart. 
  2. Breng een kleine pan met water aan de kook, voeg de plakjes citroen toe en blancheer ze drie minuten tot ze zacht zijn. Giet af en zet opzij. 
Verdere bereiding:
  1. Zet een geribbelde grillpan op hoog vuur en ventileer de keuken. Zodra de pan zeer heet is de rode bieten erop leggen en grill ze vier minuten, draai ze een paar keer, totdat ze beginnen te blakeren, verwijder ze van de grill. 
  2. Leg de plakjes citroen op de grillpan en grill ze 30 seconden, draai een keer om, haal van het vuur en zet opzij. 
  3. Snij de bietjes, zodra ze voldoende afgekoeld zijn om te verwerken,  in partjes van 1,5 cm en leg ze in een grote kom met de gegrilde citroen, ui, komijn en de resterende olie. Meng, voeg dan de rucola, feta, citroensap toe en geef een flinke draai aan de pepermolen. Roer nog even door en serveer meteen.


Geen opmerkingen: