zondag 29 juni 2014

Gegratineerde bloemkool met ham, kaas, champignons en erwtjes



Ingrediënten:
200 g beetgaar gekookte  bloemkool
75 tot 100 g zachte boter
4 eieren
2 dl  slagroom of zure room
25 g bloem
100 g geraspte kaas, in 5 porties
100 g gekookte ham in blokjes  
een klein blikje erwtjes of gekookte diepvrieserwtjes
100 g champignons


Bereiding:
  1. Roer de boter in een kom tot ze schuimig is.
  2. Scheid de eieren in dooiers en wit.
  3. Doe de eidooiers bij de schuimig geroerde boter, roer dit goed en voeg er de room en de bloem aan toe.
  4. Sla de eiwitten stijf en schep een klein gedeelte door het eimengsel.
  5. Doe er een paar eetlepels geraspte kaas bij en schep de rest van de stijfgelagen eiwitten er bovenop. Schep het geheel enige malen luchtig door, maar roer het niet.
  6. Gier nu de helft van het mengsel in een beboterde vuurvaste schotel.
  7. Verdeel de blokjes gesneden ham over het mengsel en strooi er een paar eetlepels geraspte kaas over.
  8. Leg daarop de uitgelekte doperwtjes, dan weer wat geraspte kaas en vervolgens een laagje niet te gaar gekookte bloemkoolroosjes.
  9. Strooi er wat geraspte kaas over en leg daarop de in plakjes gesneden champignons.
  10. Strooi er nogmaals wat geraspte kaas over en voeg er de rest van ei-roommengsel aan toe.
  11. Plaats het gerecht in een niet voorverwarmde oven en verhit de schotel in een matig warme oven ongeveer 45 minuten*


Dien het gerecht zo warm mogelijk op.
* Hier ben ik in de fout gegaan; ik had de oven voorverwarmd. De schotel was nu in minder dan 15 minuten gegratineerd. Smaakte overigens voortreffelijk.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen