zondag 29 juni 2014

Panelle, knabbels die mogen van Atkins, Dr Frank en de Zandloper


Tarwemeel mag niet van de koolhydratenpolitie, maar kikkererwtenmeel wel, want dat zijn geen granen maar eiwitten met 'langzame' koolhydraten.

In Sicilië is een rijke cultuur van gefrituurde snacks, waarvan arancine (gefrituurde rijsthapjes) de meest bekende zijn. Panelle zijn een goede tweede. Het is echt streetfood en met dit recept makkelijk te maken.
Het recept is goed voor ongeveer 20 panelle.

Ingrediënten:
1 kop kikkererwtenmeel (garam)
2 kop water
2 eetlepels gehakte platte peterselie
Zout en peper
Olie om te bakken
 Verder nodig:
Een garde
Een houten spatel
1 siliconevel
vershoudfolie
deegroller
siliconen spatel
deegroller (of fles)
keukenpapier

Niet origineel naar mijn weten, maar als je echt een extra topping wilt:
Geraspte caciocavallo of  provolone kaas
Of tijm.
Of peterselie
Of grof zeezout
Of Zaátar (mijn favoriet)



Bereiding:
  1. Neem een grote steelpan, zeef het meel erboven om klontjes te voorkomen.
  2. Giet er beetje bij beetje 2x zoveel water bij.  Meng ondertussen goed met de garde.
  3. Meng de gehakte peterselie, zout en veel peper erdoor.
  4. Verwarm het beslag op matig hoog vuur en roer constant met de garde. Op een gegeven moment wordt het te zwaar en neem je de houten spatel ter hand. Continu goed stevig roeren, kijk uit dat het beslag niet aanbrandt. Als je merkt dat het beslag loslaat van de bodem – na ongeveer 15 minuten - , stort je de bal deeg uit op het siliconen bakvel.
  5. Leg er het vershoudfolie over en druk het deeg plat. Rol het met de deegroller uit, zo dun als een Euro.
  6. Met de siliconen spatel kun je er nu mooie rechthoeken of driehoekjes in aftekenen.
  7. Als ze afgekoeld zijn vul je een koekenpan met een flinke laag olie op middelhoog vuur. Voeg een paar panelle tegelijk toe en bak ze goudbruin. Draai ze om en bak ook de andere kant. Verwijder ze en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Dit is niet de originele manier om panelle te maken. Ik heb eerst het originele recept geprobeerd: koken met 3x zoveel water en dan uitstrijken over een plat bord of de achterkant van een bord, dan de ronde deegbladen stapelen en in punten snijden. Maar het modernere recept hierboven is voor ons niet Sicilianen handiger. Ik kwam ook recepten tegen met dikke panelle. En broodjes belegd met panella. Nou ja, ik zal het ooit eens meemaken in Sicilië, let's hope.




Update: Ik heb ze nu in het echt in Sicilië gegeten, en die waren toch anders, dikker. Eerlijk gezegd vond ik de mijne lekker. De kokkin vertelde dat zij het deeg tussen een theedoek liet drogen, in plaats van op het aanrecht of op een bord.

Echte uit Sicilië

Geen opmerkingen: