donderdag 22 september 2011

Kip met ketjap en rawit

Dit is een foto van de eerste etappe.
Helaas vergeten om een foto te maken van het eindresultaat.
Ingrediënten voor 4 personen
4 complete kippenbouten (dus bovenstuk en dij) of 8 dijen ('drumsticks')
2 el asem (tamarindestroop)
3 el maisolie
1 ui
2 rode rawitpepers
½  tl trassi
3 el ketjap manis

Bereiding:
  1. Wrijf de kippenpoten in met zout en 1 eetlepel asem (tamarindesiroop).
  2. Verwarm 2 eetlepels olie in een pan waar alle kippenpoten in passen en bak ze daarin bruin. Draai het gas lager en laat ze een kwartier onder een deksel zachtjes bakken.
  3. Hak in die tijd de ui fijn.
  4. Snijd de pepertjes open en verwijder het zaad. Hak ze ook fijn.
  5. Wrijf in een vijzel de trassi met de pepertjes fijn. Doe er de ui en de asem bij en wrijf tot een grove pasta.
  6. Haal de kippenpoten uit de pan en giet het vet af.
  7. Verwarm een eetlepel olie in de pan en fruit daarin de kruidenpasta een paar minuten, roer goed.
  8. Leg de stukken kip in de kruidenpasta en schep die zoveel mogelijk over de kip. Het best is eigenlijk om de kip nu in de kruidenpasta af te laten koelen, dan trekt de smaak goed in. Wie daar geen tijd voor heeft, gaat meteen door naar de volgende stap.
  9. Leg de gekruide kippenpoten op een rooster en schuif ze onder de gril. Laat ze tien minuten roosteren.
  10. Schep de resten van de kruidenpasta ook over de kip en laat die nog tien minuten grillen. Keer af en toe om.

Geef er bijvoorbeeld nasi goreng met doperwten bij: ui en knoflook bakken met een theelepel van elk: trassi, korianderpoeder en sambal. Koude gare rijst erdoor, even bakken. Doperwten (eventueel uit de diepvries) erbij, doorwarmen tot ze ontdooid zijn, 2 eetlepels ketjap erdoor en wat gesneden selderij eroverheen,

Recept van Lonny. Stond in de NRC.
Smaakte lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen