woensdag 28 september 2011

Groenten à la Heston Blumenthal in 4 minuten klaar

Chinese kool met mosterd dressing
Chinese kool met sojasaus/kippenbouillon dressing
Benodigd: een pan die loei en loei heet mag worden, met deksel. Het liefst van gietijzer met deksel. Dus geen tefalpan.

In deze pan ging het perfect
Bijgerecht voor 2 personen
de helft van een flinke Chinese kool
1 eetlepel olie
zout
voor de mosterd dressing:
1 eetlepel grove mosterd
1 eetlepel cider- of witte wijnazijn
peper, zout
1 theelepel chilivlokken
1 eetlepel water
1 eetlepel olijfolie
Bereiding:
Zet de pan op het vuur en laat deze in een minuut of 4 bloed- en bloedheet worden.
Snij intussen de kool in grove stukken. Spoel de kool af. Het is niet erg als er nog een beetje water aan zit, als hij maar niet al te nat is.
Giet de olie in de pan. Als het goed is begint deze onmiddellijk te roken.
Gooi de kool in de pan, schud even zodat deze gelijkmatig over de bodem verdeeld is, en doe het deksel erop. Time de kookwekker op 2 minuten.

Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.
Na 2 minuten til je het deksel op. De kool op de bodem is gebakken met bruine randjes, de kool bovenop is aan het gaarstomen.
Schep alles om en voeg een klontje boter toe en, indien nodig, een scheutje water.
Beetje zout erover en deksel weer op de pan, en weer 2 minuten timen.

De kool is klaar! Schep de groente in een schaal en giet de dressing er over. Eet warm of op kamertemperatuur.

Volgens Stonesoup zijn behalve bladgroenten ook asperges en courgettes geschikt.
Ik ga het proberen. Wordt vervolgd.

Broccoli zou ook heel geschikt zijn, maar dan moet na de eerste 2 minuten misschien een beetje water toegevoegd worden. Dit helpt het stoom-effect te vergroten en zorgt ervoor dat alle broccoli binnen de komende 2 minuten gaar zal worden.

De mosterddressing is een idee van Klary Koopmans. .
Ik vond het wel een succes.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen