zaterdag 19 mei 2012

Artisjokken gevuld met paddestoelen

Ik had nog een exemplaar over van de gigantisch grote Macau artisjokken die mijn zus uit Frankrijk had meegebracht. Dit was de derde keer dat ik deze week artisjokken had, de eerste keer met een vinaigrette, de tweede keer een Californische uitvoering met krab en deze keer volgens een recept van de Amerikaanse schrijfster van vegetarische kookboeken Deborah Madison. Het recept staat in 'cups', is gelijk aan een cappuccinokop. Maar zo nauw komt het ook weer niet.

Ingrediënten voor 4 middelmaat artisjokken:
1/2 kopje gemalen, geroosterde hazelnoten
4 middelgrote artisjokken
2 eetlepels olijfolie, plus extra olie om te voltooien
1/2 kopje fijn in blokjes gesneden gele ui
1 theelepel gehakte knoflook
1/3 kop gedroogde porcini, geweekt in warm water gedurende 20 minuten
1/2 pond paddestoelen, fijn en schoon geveegd, gehakt
1/2 theelepel zout
1/8 theelepel versgemalen peper
2 eetlepels gehakte peterselie
2 theelepels gehakte marjolein
1 kopje verse broodkruimels, weglaten bij low-carb dieet
1/4 kop grofgeraspte Parmezaanse
water of deel water en deel droge witte wijn, zo nodig

Bereiding:

  1. Week de gedroogde porcini volgens voorschrift op de verpakking.
  2. Haal de steel van de artisjokken en knip de bladeren bij. Verwijder het hooi met (meloenbolletjes-)lepel. Zet ze in koud gezouten water, spoel ze af, pak ze in magnetronfolie en stoom ze in een minuut of 7 à 10 gaar in de magnetron. 
Verwarm oven voor op 180C.
Maak ondertussen de vulling:
  1. Verwarm de olie in een koekenpan op de middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook en bak een paar minuten tot zacht.
  2. Laat de porcini uitlekken, bewaar het vocht, en hak fijn. Voeg de porcini en de verse champignons aan de ui toe, draai het vuur hoog, vaak roeren totdat de paddestoelen hebben hun vocht vrijgeven en beginnen te kleuren, ongeveer 7 minuten.
  3. Breng op smaak met zout, peper, peterselie, en marjolein en roer de broodkruimels, noten, en de helft van de kaas erdoor. Het mengsel moet vochtig en rul zijn. Als het droog lijkt, voeg een beetje van het paddestoel inweekvocht bij. Vul de artisjokken met het mengsel.
  4. Zet de artisjokken in een ovenschaal. Giet water of water vermengd met witte wijn in de schaal tot 1 cm hoog. Besprenkel de artisjokken met olijfolie, bedek met folie, en bak ze 20 minuten.
  5. Verwijder de folie, strooi de resterende kaas over de artisjokken en tussen de bladeren, en bak ze totdat de kaas en vulling bruin begint te worden nog ongeveer 5 minuten. Serveer warm.

Geen opmerkingen: