vrijdag 4 mei 2012

Spaanse visstoofschotel met tonijn Marmitako

Uit Baskenland, oorspronkelijk aan boord gemaakt in de 'Marmita' een soort ketel.
Ingrediënten:
800 gr tonijn in blokjes van 2-3 cm gesneden.
Witte wijn
1 rode ui gesnipperd met
2 tenen knoflook gesnipperd
400 gr rode en groene paprika in reepjes
500 gr aardappels* **
400 gr tomaten, ontveld en in stukjes
Zout en peper
Spaans pepertje, naar smaak
Spaans paprikapoeder of ñora
Visbouillon
Bereiding:
  1. In braadpan 4 el olie verwarmen en de tonijn ca. 2 minuten bakken.
  2. Voeg een half glas wijn toe en laat de alcohol verdampen. Neem de tonijn uit de pan, leg op een bord en breng op smaak met peper en zout.
  3. Fruit de uit en de knoflook in het bakvocht van de tonijn.
  4. Voeg na 1 minuut nogmaals een half glas wijn toe.
  5. Voeg de paprika en de aardappels* toe en gaar ze ca. 5 minuten
  6. Voeg tomaten toe. Laat nog eens 10 minuten smoren.
  7. Breng op smaak met zout, peper, de Spaanse peper en/of paprikapoeder
  8. Schenk de warme visbouillon erbij tot het geheel onderstaat en stoof het onafgedekt ca. 20 minuten op laag vuur.
  9. Voeg aan het einde de tonijn toe en laat nog even een minuutje doorwarmen.
* Ik kook de aardappelen apart in een pannetje met visbouillon. Ten eerste omdat het soms eeuwen duurt tot de aardappelen gaar zijn in een zure omgeving, zoals hier de tomaten en ten tweede omdat de low-carb mensen de aardappels er niet uit hoeven te vissen.

** Update:
Mijn zus Clementine is bezig met het verzamelen van familierecepten van haar Frans-Spaanse schoonmoeder. De kinderen noemen haar 'Mamika' .  Toevallig maakte Mamika ook een soort Marmitako. Ceci n'est pas du Japonais. Zij kookt inderdaad eerst de aardappelen in water.
Hier een reportage met foto van de 90 jarige kokette dame.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen