zaterdag 26 mei 2012

Gegrilde lente-ui met romesco saus



Vandaag is het een buitenlands warme zomerdag, een dag om net als op vakantie, over de markt te slenteren. Toen ik de buitengewoon dikke lente-uien zag, dacht meteen aan de geroosterde ui-feesten, de Calçotadas in Spaans en Frans Catalunia, waar mijn zus, die daar woont, over vertelde. Hier schrijft ze erover in haar blog.
Dezelfde uisoort, de calçots zijn hier niet te koop, maar deze lijken aardig in de richting te komen om mij het vakantiegevoel te geven. Zouden er CD's met krekelgeluiden bestaan?

In Catalunia worden ze in de as geroosterd.

Thuis roosterde ik een deel op mijn favoriete gietijzeren grillplaat op het vuur, en een ander deel op een Princess bakplaat. Op de de ouderwetse gietijzeren grillplaat kregen ze in een mum van tijd mooie donkere grillstrepen en even later waren ze goed verbrand, wat ook de bedoeling is. Dat bevestigde mijn gevoel dat simpel gewoonweg beter is. Op de elektrische Princess bakplaat wilden ze maar niet zwart worden.
Toen kwam de smaakproef. Buitenste schil verwijderd en het binnenste deel gedoopt in de romesco saus.
En de winnaar is...de Princess plaat. Doordat het zolang duurde, werden de uien veel zachter en zoeter dan de andere.

Ingrediënten Romesco saus:
2 puntpaprika's
3 teentjes knoflook
3 tomaten
1 koffielepel pimentón
20 gr. gemalen amandelen
20 gr. gemalen hazelnoten
flinke scheut rodewijnazijn
100 ml olijfolie
zout
Eventueel om de saus dikker te maken gegrild brood of Maria biscuitjes.

Bereiding:
Verwarm de ovengrill voor.
  1. Leg op de met aluminiumfolie bedekte bakplaat de paprika's, knoflooktenen en gehalveerde tomaten. De zwartgeblakerde paprika's afgedekt laten rusten, pellen en de zaadlijsten verwijderen.
  2. De tomaten en knoflooktenen van velletjes ontdoen.
  3. De gemalen noten in een droge koekenpan roosteren tot het geurt.
  4. Alle ingrediënten in de keukenmachine of met de staafmixer pureren. 
De volgende dag is de saus nog lekkerder.
De salsa Romesco past bij alle gegrilde groenten, gamba's, en tapas.

2 opmerkingen:

  1. Het geluid van cigales staat inderdaad op een CD. Zie mijn artikel op mijn blog tussen de 4e en de 5e foto !

    http://theblogdeclementine.blogspot.fr/2011/05/visite-du-domaine-bobe-de-robert-vila.html

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh ja, wat leuk, maar ik weet niet hoe je dat moet doen. Ik geloof via Facebook? Ik sta niet op Facebook.

    BeantwoordenVerwijderen