zondag 26 december 2010

Kerstdiner Kreeft en Rendiersteak


Rendiersteaks met portsaus, spruitjes en Jamie's perfect roast potatoes
Ingrediënten:
Rendiersteaks
boter
1 dl rode port
1,5 dl water
1,5 dl slagroom
1/2 soeplepel bessengelei
kruidkoek
dragon
zwarte chocola
De rendiersteaks van Lidl uit de diepvries waren heel lekker en heel mals.
Bereiding:
Rendiersteaks goed met keukenpapier drogen en door de meel halen. Strooi er peper en zout over.
Bak in een flinke klont boter als biefstuk.
Warm houden, bijvoorbeeld tussen twee borden.
Meeste vet uit de pan weggooien en deglaceren met de port, 1,5 dl water, 1,5 dl slagroom, de bessengelei, rasp de kruidkoek erboven en roer goed het aanbaksel los en laat wat inkoken.
Voeg op het laatst de dragon en de geraspte chocola toe.
(Recept van sterrenkok François Paul uit de Elzas)
Ik had geen bessengelei en heb daarvoor sylt lingom van Ikea genomen.
Verder gekookte spruitjes, even in de koekenpan in de boter gebakken en Jamie's aardappelen. Die waren inderdaad heel erg lekker. Ik heb Roseval aardappelen gebruikt in de combinatie met mandarijnschilletjes.
Het recept is overal op internet te vinden, maar hier nogmaals:


 Ingrediënten voor Jamie’s perfecte aardappelen uit de oven:

• 1,5 kg aardappels, geschild
• olijfolie
• rodewijnazijn
Smaakcombinatie 1
• olijfolie
• 1 bolletje knoflook, in tenen opgedeeld
• de naaldjes van 1 bosje rozemarijn

Smaakcombinatie 2
• 2–3 klontjes boter, in kleine blokjes gesneden
• 1 bolletje knoflook, in tenen opgedeeld
• bosje salie, gescheurd
• 1 clementine

Smaakcombinatie 3
• 2 el ganzenvet
• 1 bolletje knoflook, in tenen opgedeeld
• de blaadjes van 1 bosje tijm
• 2–3 laurierblaadjes

Je hebt de keus tussen verschillende smaakmakers. Ga je voor de olijfoliecombo, dan heb je een goede Italiaanse olie nodig. Voor zoetere aardappels met een volle smaak neem je de botervariant. En wil je super-de-luxe aardappels met nóg krokantere randjes, dan kies je ganzenvet.

1 Verwarm de oven voor op 190 ºC. Snijd de aardappels in gelijke stukken van 7–8 cm lang. Was ze om overtollig zetmeel te verwijderen en doe ze in een pan met koud water en wat zout. Ze moeten onderstaan. Breng aan de kook en kook ze 6–7 minuten voor; laat ze dan 3 minuten in een vergiet uitlekken en droog stomen. Schud ermee om de stukken aardappel ruw te maken, dan worden ze superkrokant.

2 Verdeel de aardappels in een enkele laag over een grote braadslee en voeg je vet naar keuze – olijfolie, boter of ganzenvet – toe. Bestrooi met wat zout en peper. Schep de aardappels door het vet. (Maak je ze voor de volgende dag, dan leg je er nu vershoud- of aluminiumfolie over en bewaar je ze in de koelkast of op een koude plek tot je ze nodig hebt.)

3 Bak de aardappels 30 minuten in de hete oven, tot ze goudgeel en voor driekwart gaar zijn.

4 En dan nu de grote truc. Neem een pureestamper en druk zachtjes op de stukken aardappel om het oppervlak te vergroten – hoe meer van de aardappel in contact komt met de pan, hoe krokanter het resultaat. Ga nu aan de slag met de rest van de smaakmakers. Doe een flinke scheut olijfolie in een kleine kom en voeg de kruiden, knoflook en een scheutje rodewijnazijn toe; roer ze door elkaar. Gebruik je de boter, voeg dan wat clementineraspsel toe – niet om op te eten maar wel om een heerlijke smaak toe te voegen. Voeg de kruidenmix toe aan je aardappels, schud even met de braadslee en zet die terug in de oven. Bak de aardappels nog 40–45 minuten tot ze perfect zijn: krokant, goudbruin en supersmakelijk.

5 Doe ze over op een bord met gekreukeld keukenpapier om overtollig vet te laten absorberen.

2 opmerkingen:

  1. Die perfect roast potatoes van Jamie wil ik ook al een tijdje maken.
    Ik heb die antilope steaks van Lidl gisteren gegeten. Waren ook heel mals. Gebakken als biefstuk en gegeten met de restjes van de réveillon. Heb nu nog Daim steaks liggen in de koelkast. Jammer dat ze al die lekkere dingen niet wat vaker hebben. Had alles wel willen proberen, ze hadden zoveel soorten vlees en gevogelte.

    BeantwoordenVerwijderen