vrijdag 31 december 2010

Oudejaarsdaghapjes met Ensaladilla Rusa





























Krabkoekjes       Zebra's
   Krabsalade met mango   Ensaladilla Rusa


 Krabkoekjes
1 blikje krab van 120 gram nettogewicht
1 lenteuitje, kleingesneden
klein knoflookteentje
1 theelepel wasabi
1/2 theelepel rijstazijn
1/2 theelepel Kikkomansoja of tamari25gram bruin rijstmeel
Olie om te bakken
Limoen om te garneren
  1. Doe de knoflook en de lenteuitjes in de snijkom van de hakmolen en maal tot fijn.
  2. Voeg krabvlees, wasabi, rijstazijn, sojasaus en de rijstmeel toe. Maal tot een ruwe pasta.
  3. Doe een halve cm olie in een koekenpan. Verhit en test de hitte met een stukje brood.
  4. Rol met je handen een theelepel vulling tot een balletje en plat een beetje af.
  5. Bak de koekjes goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Recept uit Nigella's Feasts
De koekjes waren een beetje aan de droge kant. Misschien heb ik iets verkeerds gedaan: de krab teveel uit laten lekken en teveel vocht eruit gedrukt, of teveel meel gebruikt. Ik had alleen witte rijstmeel (van een keer tempura maken) in huis. Met 2 schaaltjes met dipsaus, als bij sushi, één met sojasaus en één met wasabi, waren ze toch lekker.
.

Zebra's
4 sneedjes roggebrood
75 gram zachte boter
50 gram geraspte pittige kaas
peper
aroma
  1. Roer de boter tot room en voeg de geraspte kaas toe. Maak op smaak met peper en aroma.
  2. Bestrijk 3 sneedjes roggebrood met de pasta.
  3. Leg ze op elkaar en bedek met het vierde sneedje.
  4. Wikkel in folie en laat in de koelkast stevig worden in ongeveer 1 uur.
  5. Snijd er dwars op de laag plakjes van.
Volgende keer eens proberen met Zwitserse geraspte kaas op de middelste laag.

Krabsalade met mango
Voor de salade:
1 blikje krab uitgelekt gewicht 120 gram
1/2 theelepel limoensap
koffielepel goede olijfolie
(ietsje verse koreander)
1 theelepel fijngehakte muntblaadjes
1 theepele fijngehakte sjalot of rode ui
Tabasco
Peper en zout
Voor garnituur 1: Mangosalade
stuk mango, gepeld en in stukjes
ietsje olijfolie 
ietsje limoensap
ietsje muntblaadjes
Tabasco
peper en zout.
Voor garnituur 2: Mangomoes
olijfolie
stuk mango, gepeld en in stukjes
peper en zout
limoensap

  1. Meng alle ingrediënten voor de salade
  2. Meng alle ingrediënten voor garnituur nr 1
  3. Garnituur 2: Verhit de olijfolie op niet te hoog vuur. Voeg mango toe, zout en peper en bak ca 3 minuten tot zacht.
  4. Voeg een scheut water toe en laat aan de kook komen.
  5. Haal van het vuur af, voeg limoensap toe en blender het.
Recept van Frans-Baskische restaurant Fringale uit San Francisco. Zij doen ook nog avocado door de de salade. Zie http://simplyrecipes.com/recipes/crab_mango_and_avocado_salad/

Omdat de mango niet rijp bleek, heb ik garnituur 1 geblenderd tot garnituur 2. Was een hele lekkere lichte combinatie van smaken. Zou het de volgende keer kunnen opmaken in ronde vorm: onderin de mango stukjes, daarop de krab. Op het bord de moussse dresseren.
.

Ensaladilla Rusa
De traditionele Spaanse tapa.
Heel erg lekker en niet zo zuur als een huzarensalade

Ingrediënten:
450 gram roodschillige, vastkokende aardappelen
2 wortelen
3 eieren
150 gram diepvries doperwten
200 gram bonito, atún blanco of gewone tonijn in olie
3/4 potje mayonaise (2 dl)
lekkere olijfolie
peper en zout
Garnering:
pitloze of gevulde olijven
halve rode paprika of geroosterde paprika uit een pot
  1. Was en kook de ongeschilde aardappelen, de geschraapte wortelen en de eieren in grote pan water.
  2. Kook de diepvries doperwten volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  3. Doe de mayonaise in een kom en klop er er met een garde nog 2 eetlepels olijfolie door
  4. Snijd de wortels in kleine blokjes
  5. Ontvel de aardappelen zodra ze wat afgekoeld zijn en snijd ze eveneens in kleine blokjes.
  6. Doe alles in een grote schaal met de stukjes uitgelekte bonito en snipper er 2 hardgekookte eieren boven.
  7. Maak op smaak met peper en zout en meng er de mayonaise door.
  8. Proef of er nog een theelepel wijnazijn of citroen door moet.
Garnering
  1. Doe de halve paprika 20 min. in een oven van 200 gr. of tot het vel geblakerd is.
  2. Ontvel en snij in lange repen.
  3. Vul de ontpitte olijven met kleine stukjes paprika en snijd ze in plakjes.
  4. Snij het overgebleven ei in pakjes.
Heb hiervoor de helft van een grote pot witte tonijn gebruikt, die te koop is gedurende de Spaanse week van Lidl.

2 opmerkingen:

Clementine zei

Ziet er allemaal lekker uit. Heb wel zin die Spaanse salade te maken.
Ik kwam even in de war omdat je in het begin schrijft geraspte wortels, en verderop de wortels in blokjes snijden. Je bedoelt dus dat je de wortels schoon raspt ?

Die krab van Lidl is erg goedkoop en daarom ook vaak uitverkocht. Zodra ze die weer hebben sla ik een voorraadje in.

Anoniem zei

Oh ja, dat moet geschrapte wortels zijn. Ik heb het vertaald uit het Spaans en dan kom ik soms niet op het juiste woord.