zaterdag 4 december 2010

Soep van topinamboer met pastinaak en kastanjechampignons


Een heerlijke winterse soep

1 kilo topinamboertjes (aardperen)
2 sjalotten
olijfolie
200 ml witte wijn
800 ml groentebouillon
1 dl slagroom
150 g kastanjechampignons
truffelzout
1 pastinaak


 Schil de topinamboertjes en snijd ze in stukjes, leg die eventueel in water met citroen om verkleuren te voorkomen. Een beetje zachte exemplaren knappen er van op. Hak de sjalot fijn en fruit hem even in wat olie. Doe er de topinamboertjes bij, schep om, bestrooi met peper en zout en giet de groentebouillon (of gewoon water) en de wijn erbij. Kook zachtjes tot ze zacht zijn (ongeveer 20 minuten).
Pureer de soep en giet er de room bij. Warm even door.

Snij de champignons in plakjes. Snij de pastinaak in plakjes.  

Zout met witte truffel
Bak de champignons in een eetlepel olie tot ze lichtbruin zijn. Strooi er wat truffelzout over en leg ze op een bord.  Bak de pastinaakplakjes in hete olie tot ze lichtbruin zijn.
Schep de soep in borden. Leg op elke portie wat gebakken champignons en gebakken pastinaak.

Recept Yvette van Boven.
Een heerlijk recept. De soep was nogal dik, maar wel lekker zo. Een hoofdgerecht daarna was niet meer nodig.

Geen opmerkingen: