woensdag 8 december 2010

Wortelgroenten Bourguignon


Van de afgelopen dagen had ik nog champignons, pastinaak en zoete aardappelen over. Met nog wat andere ingrediënten een heerlijk vegetarisch gerecht gemaakt.

Voor 4 personen:
Voor de wijnsaus:
50 gram boter
1 grote rode ui, gesnipperd,1 stengel bleekselderij, gesnipperd
3 tenen knoflook, gesnipperd
250 ml stevige rode wijn
1 flinke eetlepel tomatenpuree
700 ml groentebouillon
1 eetlepel verse tijmblaadjes
2 laurierblaadjes
1 theelepel gedroogde salie
½ theelepel gemalen korianderzaad
2 theelepels suiker
Voor in de oven:
ca. 1 kilo groente (schoongemaakt gewicht, een combinatie van bijv. pastinaak, winterpeen, meiraap, knolselderij en aardpeer), in flinke dobbelstenen
250 gram kastanjechampignons
olijfolie
peper, zout
3 eetlepels peterselie, fijngehakt


Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  1. Verhit de helft van de boter in een stoofpan en bak ui, bleekselderij en knoflook op laag vuur 10 minuten. Doe de wijn erbij en laat deze op matig vuur tot de helft inkoken. Voeg tomatenpuree, bouillon, de kruiden en suiker toe. Laat 20 minuten zachtjes koken.
  2. Leg de groente en champignons op een bakplaat. Bestrooi met zout en peper. Giet er 3 eetlepels olijfolie over en rooster ze 20 minuten, schep ze halverwege een keer om.
  3. Doe de groenten bij de wijnsaus en laat alles nog 10 minuten stoven. De groente moet zacht zijn maar niet tot moes koken. Prak de resterende boter met 1 eetlepel bloem. Doe dit mengsel in vlokjes bij de saus, schud goed zodat je geen klontjes krijgt, en laat nog een paar minuten zachtjes koken tot je een mooie dikke saus hebt. Proef op zout en peper, bestrooi met peterselie. Serveer met beboterde tagliatelle.
Recept van Klary Koopmans. Ze had ooit een cateringsbedrijfje waar ze ook vegetarische gerechten voor moest verzinnen. Alleen van de herinnering werd ze al moe. Maar dit is goed geslaagd.


2 opmerkingen:

Clementine zei

Dit lijkt me ook wel wat. Ik heb toevallig nog eens restje knolselderij en bleekselderij in de koelkast. Koop de rest van de groenten erbij.

Clementine zei

Ik heb het vandaag gemaakt, was lekker. Alleen had ik in verhouding minder saus